08 - 612 36 36 kerstin@luntand.com

Tandrengöring

En vanlig rekommendation är 2x2x2, dvs tandborstning morgon och kväll i två minuter och med två centimeter tandkräm.
Tandborstningstekniken är viktigare än tiden du håller på, fråga gärna så får du feedback. Vi har också infärgningstabletter att lämna ut för egenkontroll.

Tandborste

Rekommenderar eltandborste och då Philips sonicare diamondclean. Den behöver inte laddas så ofta och det är då större chans att den används. Man behöver inte den dyraste och mest komplicerade modellen.
Använd Sensitiveläget och håll tandborsten stilla för varje tand vid tandköttskanten (inte på tandköttet) i cirka 45 graders vinkel mot tandytan.

Skura inte eller för den hastigt fram och tillbaka, inte heller upp och ner i en vertikal rörelse på tandkött och tand. Precis vid tandköttskanten samlas bakterierna lättare och kan orsaka tandköttsinflammation och karies samtidigt som tandköttet är känsligt och inte tål så mycket nötning. Och nej, du behöver inte massera tandköttet med tandborsten.

Ha en strategi som du använder varje gång så du vet att du rengör alla ytor och inte borstar på måfå. Borsta insidan lika noga som utsidan som syns. Om du är högerhänt så var extra noga med insidan nere till höger där man måste vrida extra mycket på handen för att verkligen komma ner till tandköttskanten.

Om du är högerhänt så är du extra stark på vänster sida av munnen, tänk på det så att du inte använder för mycket kraft där utan rengör med samma tryck överallt. Se även Akuta besvär.
Ibland när det är trångt eller svårt att komma åt får man komplettera med en mindre vanlig tandborste eller vinkeltandborste.

Precis som du tvättar hela kroppen när du duschar behöver man rengöra alla tandytor, även mellan tänderna varje dag och helst på kvällen. Fråga oss om vad vi rekommenderar just till dig så vi kan diskutera vad du trivs med och behöver.

Tandtråd

Det är inte någon större idé rekommendera något som bara blir stående i badrumsskåpet. Mellan tänderna finns tandtråd i olika utföranden, mellanrumstandstickor t.ex. Soft picks eller Easypicks och mellanrumsborstar. Jag rekommenderar helst inte vanliga släta tandstickor då de inte tar med sig så mycket bakterier och matrester.

När man använder tandtråd är det viktigt att man sågar sig försiktig igenom där det är trångt och inte trycker för mycket i en vertikal rörelse. När du kommit igenom kontakten för du tandtråden bakåt runt den bakre tanden så hela den rundade ytan av tanden rengörs tills du kommer till ett mjukt stopp.

Då för du tillbaka tråden ner till utgångspunkten och drar den sedan framåt runt den främre tandens rundade yta till ett mjukt stopp. Då är du klar med den kontakten. Ju längre bak i munnen desto mer rundade är tänderna och man behöver föra tandtråden ännu mer runt tanden.

Mellanrumsstickor och borstar

Framtänderna är smalare och är lättare att komma åt. Med mellanrumstandstickor och mellanrumsborstar ska de passa till mellanrummet så de inte går för trögt men de ska inte heller vara för stora. 10 gånger ska dessa föras in i varje kontakt och varje kväll.

Superfloss

Vid broar och implantat rekommenderar vi ofta Superfloss som är en speciell form av tandtråd.

Ofta samlas det mer bakterier och matrester längre bak i munnen och är svårare att märka, det är också svårare att komma åt och se längre bak. Prova t.ex. vid tandborstning att inte gapa så stort och hålla ut kinden med ett finger. Ofta är det också där det lättare blir inflammationer och tandköttsfickor.

Även om man går till tandhygienist är den viktigaste vården den rengöringen man själv gör varje morgon och kväll.

Tandköttsfickor

Tandköttsfickor är då tandköttet blivit inflammerat och svullet, ofta lättblödande p.g.a. bakterier. Det är vanligt att man har man tandsten och bakterieplack där. Ju djupare ficka desto större inflammation och tandbenet gillar inte inflammationer.

Har man flera djupa fickor och benet har dragit sig tillbaka kan man säga att man har tandlossning, parodontit. Är fickan djupare är det också svårare att komma ner och rengöra den och då kan man behöva få hjälp av en tandhygienist. Tillsammans kan man då få fickan att läka ut och få en friskare mun.

Instruktioner för hur du ska sköta din mun ingår vid undersökningen och jag svarar gärna dina frågor och hjälper till.

Leg. Tandläkare
Kerstin Forsgren
Luntmakargatan 81
113 51 Stockholm

Tel.  08-612 36 36
E-post: kerstin@luntand.com