08 - 612 36 36 kerstin@luntand.com

Tandlossning

Tandlossning orsakas av bakterier som trivs runt tanden och i tandköttsfickan. Vi pratar ofta om hur viktigt det är att rengöra precis vid kanten mellan tand och tandkött därför där vill gärna dessa bakterier samlas.

Tandkött

Ett frisk tandkött är rosa, fast, har små prickar på ytan och blöder inte även om man petar på det. Ett inflammerat tandkött är rött, svullet och blöder lätt, man har fått en gingivit. Om inflammationen fortsätter svullnar tandköttet och man får en tandficka. Man mäter tandköttsfickan med en trubbig sond och är den fyra millimeter eller djupare med dessa symptom räknar man att den är inflammerad, en patologisk ficka. Problemet är att ju djupare den är desto svårare är det att rengöra och dessutom kan det göra ont och blöda som försvårar rengöringen. När fickan blir djupare och inflammationen större kan tandbenet börja dra sig bort från den. man får tandlossning.

Tandsten

Tandsten kommer både från saliven och sitter då ovanför tandköttet och som förkalkade bakteriebeläggningar och sitter då ofta under tandköttet på själva tandroten. Problemet med all tandsten är att på den fastnar många bakterier och där kan de lättare hålla sig kvar på tanden och samtidigt irritera tandköttet. Därför är då tandstenen som sitter nere på rötterna farligare eftersom den orsakar större inflammation. Det är också därför vi är så noga att tänderna ska vara släta och blanka så att så litet som möjligt kan fastna på dem. En del upplever att eltandborste gör att man får mindre tandsten.

Tandlossning

Vem som får tandlossning är individuellt och man vet att det finns en ärftlig komponent, kanske att vissa immunförsvar inte riktigt kan ta hand om bakterierna i tandköttsfickorna. En del får alltid tandsten nere på rötterna och en del får ingen tandsten alls. Man vet att rökning förvärrar och att det finns ett samband med hjärt-och kärlsjukdomar. En obehandlad tandlossning medför en stor inflammation med mycket bakterier som påverkar hela kroppen. En del som upplever en mycket stor och plötslig stress, som säkert påverkar immunförsvaret, kan negativt påverka förekomst av fickor.

Tandköttsfickor

Har man återkommande besvär med tandköttsfickor och tandsten är det bra att gå regelbundet till en tandhygienist efter bedömning av tandläkare. Om man behöver ytterligare hjälp kan jag remittera till en specialist, en parodontolog. Man räknar tandlossning som en kronisk sjukdom som man kan få att stanna av helt om munnen är inflammationsfri.

Vad kan man göra själv för att förebygga tandlossning?

Rengöra tänderna varje dag enligt instruktioner från oss. Och nej, det finns ingen magisk tandkräm som trollar bort tandsten. En del upplever att de får mindre tandsten med el-tandborste.
Om du blir rekommenderad av din tandläkare att gå till tandhygienist, gör det.
Sluta röka.

Leg. Tandläkare
Kerstin Forsgren
Luntmakargatan 81
113 51 Stockholm

Tel.  08-612 36 36
E-post: kerstin@luntand.com