08 - 612 36 36 kerstin@luntand.com

Akuta besvär

Akuthjälp på kvällar, helger och under semester
Rekommenderar PTJ Dental Tandakuten City på Olof Palmes gata 13 A.
Telefon 08-580 09 900, finns även tidsbokning online.

Ilningar

Vanliga akuta besvär är ilningar. Dessa kan ha flera orsaker, t.ex. pressning, frakturer, bara dentinytor som blivit känsliga, caries, nervinflammation och känsliga tandhalsar. Bra är att känna efter om dessa ilningar kommer vid kallt och eller varmt, vid tuggning, hur länge de sitter i och försöka bedöma hur ont och besvärande de är.

Känns hela tanden öm eller är det mer temperaturskillnader? Tid på dagen? Allmäntillståndet i övrigt, tex bihåleinflammation eller förkylning? Se även under Tandpressning om fler symptom stämmer överens med detta.

Tandborstning

En vanlig orsak är hård tandborstning, ofta uppe till vänster där många börjar borsta om man är är högerhänt. Ibland känner man symptom, blir orolig och borstar då hårdare. Vad som händer är då att att man ruggar upp dentinkanalerna som sitter ytligt ovanför den mycket hårdare emaljen och temperaturskillnaderna kan då lättare påverka nerven.

Kontrollera var du börjar borsta, var du placerar borsten, hur hård den är och hur hårt du trycker. Ofta rekommenderar jag en el-tandborste där det är svårare att skura och trycka för hårt, se även Tandrengöring. Prova att börja tex nere till insidan, använd mjuk borste och tryck inte för hårt. Använd gärna en tandkräm mot ilningar och definitivt inte en Whitening-tandkräm som slipar mer.

Tandkött

Ett annat vanlig besvär är blödande och ömmande tandkött. Ibland kan detta bero på att man borstat för hårt eller virusinfektion men ofta är det en bakteriell inflammation. Bakterier som fått ligga kvar gör tandköttet ömt, svullet och lättblödande, man har fått en gingivit. Ibland kan det lättare uppstå tex vid visdomständer som inte riktigt kommit upp.

Ofta är det svårare att rengöra där och fastnar mer skräp. Det viktiga är att man vet att man har en bra teknik för att rengöra sina tänder och gör den varje dag, speciellt på kvällen då vi blir mer torra i munnen då och skräp inte spolas bort. Fråga om du är osäker på hur bra du rengör och hur du ska göra.

Svåra inflammationer

Vid svårare inflammationer kan det göra så ont att det är svårt att rengöra och då kan man lägga på en bakteriedödande gel 2-3 ggr/dag, tex Corsodylgel, tills det känns bättre. Viktigt då att inte borsta tänderna med vanlig tandkräm mindre 30 minuter innan. Vid feber, svullnad, svårt att gapa, äta och dricka ta genast kontakt med tandläkare eller vårdinrättning.

Fyllningar och kronor

Att tänder eller fyllningar går sönder eller kronor lossnar är andra vanliga besvär. Känns det väldigt vasst kan man försöka fila till med en nagelfil eller köpa tandkitt, tex Cavit och lägga dit. Kasta aldrig bort det som lossnat utan ta med det så får jag avgöra om det går att cementera tillbaka eller ej.

Ta kontakt

OM du är det minsta orolig eller undrande över hur du ska göra med dina besvär, ta kontakt så får vi avgöra. Hellre att jag tittar än att vi missar något eller att du går för länge med besvär. Det finns inga onödiga besök brukar jag säga.

Leg. Tandläkare
Kerstin Forsgren
Luntmakargatan 81
113 51 Stockholm

Tel.  08-612 36 36
E-post: kerstin@luntand.com